torsdag 7 mars 2013

Sheasmör är fantastiskt, men välj ett rättvist sådant

En av de viktigaste ingredienserna i Essential Cares produkter är sheasmör eftersom det är fantastiskt bra både för huden och håret. Sheasmör är en vanlig ingrediens i Essential Cares hudvårds- och sminkprodukter. I deras läppstift, Repair Lotion, Rose Moisturiser, ja det är en värdefull ingrediens till och med i deras ögonpennor.  Sheasmör är enormt mångsidigt och ger huden fukt, stöjder läkningsprocessen och cellförnyelse hos skadad hud, dämpar hudirritation, inflammation, muskelvärk, solskador, hudbristningar och ärr. Allt detta har framkallat ett sug efter denna viktiga nöt i naturliga hudvårdsprodukter sedan några år tillbaka.

Men – allt sheasmör framställs inte rättvist. Och alla sheasmörsproducenter behandlas inte lika…


Det finns sheasmör av skiftande kvalitet som klassas på en skala från 1 till 5. Det är bara sheasmöret av toppkvalitet som har riktigt bra egenskaper för bra hudvård. Redan vid klass 3 har innehållet av vitaminer minskat och en del av dess återfuktande egenskaper lämpar sig bäst för tvålframställning. Det är endast det råa kallpressade, oraffinerade sheasmöret  som har kvar de antioxidanter och växtsteroler som ger de bästa hudvårdande egenskaperna. Det är sheasmör av denna kvalitet som Essential Care använder i sina hudvårdsprodukter eftersom den raffinerade råvaran näringsmässigt och hudvårdsmässigt är långt ifrån råvaran.

Sheasmör kommer från det afrikanska Karite-trädet. Det är vanligast i Ghana och Burkina Faso som är två av de fattigaste länderna i världen. Essential Care köper ekologiskt sheasmör från ett kooperativ i Ghana som blev Fairtrade-certifierade 2009. För de kvinnor som arbetar med att samla, bearbeta och skala nötterna är detta deras huvudinkomst, och Fairtrade-certifieringen har gjort stor skillnad.  


Kooperativets ledare, Juliana Sampana, berättar:
”Många kvinnor, både i vår region och på andra håll, har arbetat så hårt genom åren för att få mat på bordet till sina familjer, men till så låg ersättning att de drabbats av sjukdomar på grund av för lite näring. De har varit tvungna att spendera huvuddelen av sin inkomst på att bekämpa bristrelaterade sjukdomar så som kwashiorkor, berberi och hudutslag. Tack vare Fairtrade  är de här kvinnorna nu garanterade rimlig lön för sitt hårda arbete.”

Fairtrade-premien som betalas till kooperativet som en del av deras certifiering används till att renovera regionens grundskola, skapa fler utbildningsnivåer och -skolor, och köpa in utrustning och teknologi till skolorna. 

Källa: Essential Care 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar