måndag 18 februari 2013

Fler tankar om certifierat ekologiskt

Om skandalen kring hästkött som utges för att vara annat har lärt oss något om det vi äter eller produkter vi använder så är det väl i högsta grad en fråga om ursprung och spårbarhet.

Vi pratar ofta om hur viktigt det är att produkter som kallas ekologiska har en certifiering. Om den mat och de produkter vi köper varit kontrollerade eller certifierade av en beroende part så vore detta inget problem genom livsmedelskedjan.

Då det gäller skönhetsprodukter är vi på à la eco noga med att välja sådant som är ekocertifierat av en oberoende part, i vårt fall Soil Association så här långt. Av egen erfarenhet vet vi att kontrollen är hård och noggrann och att hela kedjan från odlingsfält till burk är noga kontrollerad. Detta är en process om tar tid. T.ex berättar Abi på Essential Care att det tog en hel dag för deras inspektör att gå igenom deras produktionsprocess och kontroll av deras råvarors ursprung. För större företag kan en sådan process ta ett par dagar så att ingenting blir förbisett eller lämnat åt slumpen.

En inspektör kontrollerar att alla certifikat och intyg som bevisar att alla ingredienser är ekologiska är uppdaterade och giltiga. Hon kontrollerar att förpackningarna stämmer med ekologisk standard. Hon kontrollerar även produktionskedjan och att varje tillverkningsomgång är noga registrerad så att produkten kan spåras från odlingsfält och skördedatum ända fram till slutkonsument. Tack vare en så detaljerad kontroll är det möjligt att följa varje burk från fältet till dig som är slutkonsument. De kan i princip följa exakt var och när rosorna odlades som nu finns i din burk med Rose Moisturiser, och med samma procedur för varje annan av deras produkter.

Det är därför vi envisas med varför det är så viktigt med ekologisk certifiering. Det räcker inte med att våra tillverkare säger att de har ekologiska ingredienser. Tyvärr tillåter lagen att tillverkare får märka sina produkter som ekologiska, du köper produkter som du tror är ekologiska (det står ju så på etiketten), medan det själva verket inte alls måste vara så om det inte intygats av en oberoende kontrollorganisation.

Eller - om en hudvårdsprodukt påstås innehålla en ekologisk ingrediens som t.ex. lavendelolja, vem vet om den verkligen är ekologisk eller inte om inte en opartisk person kontrollerat dess ursprung eller att den ingrediensen har ekologisk certifiering?

Vi har sagt det förut: om du vill känna dig säker på att produkten du köper är genuint ekologisk eller känna dig trygg med din produkt, undvika ingredienser eller produkter som kan innehålla skarpa kemikalier eller ingredienser av obestämt ursprung så är det klokt att se efter om tillverkaren har fått tillåtelse att använda Soil Associations logo på sin förpackning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar