torsdag 30 augusti 2012

Kan ekologisk hudvård bromsa hudens ålderstecken lika effektivt som de stora märkena?



Favoritansiktskrämen är kanhända snäll mot huden, men kan den skryta med att bromsa hudens ålderstecken lika bra som de senaste underkrämerna från högteknologiska laboratorier? Absolut – och beroende på vilka växtingredienser som används så kan den göra mer än så! Så här är det…

Hemligheten om vad som fördröjer hudens åldrande är antioxidanter, något som finns i överflöd i växter. Antioxidanter neutraliserar de skadliga effekterna från ”fria radikaler” som bildas på huden då den utsätts för solljus och luftburna smutspartiklar. Om de får hållas ostört så bildar de här fria radikalerna en kedjereaktion av skador som visar sig som solskador, pigmentfläckar och för tidigt åldrande. Essential Care är ett varumärke som till fullo utnyttjar kunskapen om att huden behöver det värdefulla skyddet som antioxidanter kan ge, och genom att införliva dem i sina produkter i deras mest naturliga form kan de också utnyttja naturens kraft till fullo.

A- och E-vitaminer är fantastiska antioxidanter. Högst halt av E-vitamin och andra näringsämnen hittar man i den första kallpressningen av oljor och växtsmör. Detta är skälet till att Essential Care har valt att bara arbeta med de här värdefulla och vitaminrika oljorna som tex extra virgin olivolja, solros- och avocadoljor och oraffinerat sheasmör och avocadoolja. Ju mer högraffinerade oljor är, desto lägre blir halten av antioxidanter, och ”tekniska oljor” så som paraffin och mineraloljor som är de vanligaste i konventionell hudvård innehåller inga näringsämnen över huvud taget.    

Andra potentiella antioxidanter från växter är betakaroten som finns i kronbladen från ringblomma och i havtornsbär, polyfenoler i ros, granatäpple, rosmarin och kokossmör – alla finns i Essential Cares produkter. Det är ingen tillfällighet att de här ingredienserna också används som läkeväxter tack vare sina läkande och återuppbyggande egenskaper.  

Så nu kan alla ekofantaster börja bli lite kaxiga! Flera studier visar nu på att ekologiskt odlade växter innehåller mer antioxidanter än de från konventionell odling. Och gissa varför! Den senast publicerade studien som gjordes vid universitetet i Barcelona slår fast att ”I ekologisk odling används inga kvävehaltiga gödningsmedel, och som resultat av detta svarar plantorna med att aktivera sina försvar genom att höja sin halt av alla antioxidanter.” Enkelt uttryckt så bildar växterna mer antioxidanter som en överlevnadsmekanism.  

Naturen fixar alltså sina egna mirakel för att fördröja åldrandet. Mot bakgrund av ökande efterfrågan på säker naturlig hudvård så pågår just nu forskning där man försöker frilägga små fynd som, uppbackade av kliniska tester, kan svara mot efterfrågan. Man tror sig till och med ha hittat naturens svar på Botox! Spännande framtidsutsikter…
 

Referenser
Vallverdú-Queralt A, Jáuregui O, Medina-Remón A, Lamuela-Raventós R. Evaluation of a method to characterize the phenolic profile of organic and conventional tomatoes. Journal of agricultural and food chemistry. 03/2012; 60(13):3373-80. 
Brandt K, Leifert C, Sanderson R, Seal CJ. Agroecosystem management and nutritional quality of plant foods: The case of organic fruits and vegetables. Critical Reviews in Plant Sciences 2011, 30(1), 177-197.
Amodio M and Kader A. (2007), University of California and Fauriel J, Bellon S, Pienet D, and Amiot MJ (2007), ‘On-farm influence of production patterns on total polyphenol content in peach
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar