tisdag 30 april 2013

Våtservetter - vad innehåller de egentligen?Efterfrågan på våtservetter ökar stadigt i hela västvärlden, och det finns våtservetter för nästan allt,  allt ifrån servetter för att tvätta husdjuret med till städprodukter och personlig omvårdnad, tex. brun-utan-sol-servetter till våtservetter att fräscha upp sig med. Försäljningen av babyservetter slår alla rekord och tillverkare gröntvättar sina produkter genom att noga tala om att de har någon procent naturlig olja eller en lista på vad deras servetter inte innehåller.
 

Men vad är det för vätskor vi dagligen glatt använder både här och där på både den vuxna kroppen och till våra bebisar för göra rent och fräscha upp?
 

Om man tittar närmare på de ingredienser som hävdas nödvändiga för att tvätta en bebis i rumpan eller hålla kvinnor fräscha, rena och säkra varje dag hittar man en diger samling av lösningsmedel, ytspänningsreglerande ämnen (ofta utvunna ur petroleum), kemiska doftämnen och konserveringsmedel i all oändlighet.
 

Det mest störande i sammanhanget är dock den långa listan av parabener som används för att motverka den bakterietillväxt och mögelbildning som kan växa i vätskorna och servetterna. Men parabener är bara en av många stora grupper av giftiga kemikalier som vetenskapen inte vet hur de påverkar kroppen vid daglig och långvarig användning.
 

Andra ämnen att se upp med är
Phenoxyethanol som är får användas endast i mycket begränsad utsträckning i hudvårdsprodukter i exempelvis Japan för att det är hudirriterande och misstänkt reproduktionsstörande. Ingrediensen är helt förbjuden av förbjudet av tex. Soil Association.


Alkyl Diemthylbenzyl Ammonium Chloride är bevisat allergiframkallande och har användningsrestriktioner i kosmetika i Japan och Canada. 

n-alkyl Dimethyl Benzyl Ammonium Chloride är astmaframkallande och borde inte få komma nära en bebishud. 

Propylenglykol är ett lösningsmedel som framställs ur propangas i petroleumindustrin. Propylenglykol stänger inne fukt och huden känns len, men den torkar i själva verket ut huden och är hudirriterande. Detta är en av de ingredienser som ligger bakom uppfattningen att huden blir beroende av kräm om man börjar smörja in sig. En ”intressant” ingrediens som även används i bromsvätska och anti-frysmedel för bilar.
 

Det här är bara en liten del av alla de kemikalier som kan finnas i en väldoftande tvättlapp. Särskilt allvarligt är det att de är vanligare än man tror i så kallade ”naturliga” märken för den ”naturliga” framtoningen gör att man faktiskt tror att man kan lita på att innehållet är oskadligt.
 

En mild tvål av ekologisk olivolja och bivax eller Essential Cares Gentle Wash & Shampoo, en tvättlapp av papper och lite ljummet vatten fungerar jättebra i de flesta sammanhang. Däremot är det skönt att ha milda våtservetter till hands i utflyktsväskan. Natracares våtservetter för baby är så milda att de kan användas både på kladdiga fingrar och kinder likaväl som för sminkborttagning eller på bajsig babyrumpa.
 

Källor:
http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/704811/PHENOXYETHANOL/
http://www.goodguide.com/ingredients/258466-alkyl-dimethyl-benzyl-ammonium
http://www.shenet.se/ravaror/propylenglykol.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar