lördag 15 oktober 2011

Vilka avtryck vill du lämna efter dig?

Ta en minut och fundera på hur våra förfäder påverkade vår jord för sådär hundra – hundrafemtio år sedan. Skänk sedan en tanke till vilka avtryck du själv vill lämna efter dig på vår planet.

Att leva hållbart betyder att vi tänker på lämna mindre fotavtryck efter oss, och med enkla medel kan vi tillsammans åstadkomma mycket. Använda energieffektiva hushållsapparater, duscha en minut mindre, resa hållbart genom att gå, cykla eller använda allmänna kommunikationer, samtala, diskutera, väcka tankar och opinion.   

Att leva hållbart betyder också att välja vardagsprodukter som gör minsta möjliga miljöpåverkan.

En av de större miljöbovarna är de sanitetsbindor, tamponger och trosskydd som förbrukas av världens kvinnor. Då en kvinna köper ett paket tunna sanitetsbindor av konventionellt märke bär hon med sig lika mycket plast hem som finns i 4 normalstora butikskassar.

Tolv ultratunna bindor som till 90 % består av plast från råolja. Resten är cellulosa från klorblekt pappersmassa, syntetmaterial och ytbehandlingsmedel. Material som stänger in, skapar hudproblem och som orsakar miljöproblem under hela sin livscykel, från oljeborrtornet till utsläppen i luft och vatten då de förbränns.  
http://www.youtube.com/watch?v=73sGgmZoMBQ

Ett enda paket. Det blir mycket plast det. 
  
En kvinna, ett år, blir 24 paket som ger blir plast som sträcker från marken till toppen av tre Eiffeltorn ovanpå varandra.


Natracare ”lånar” sina råvaror från naturen: ekologisk bomull, icke klorblekt cellulosa och majsstärkelse, komposterbara material som återgår till naturen i ett sunt kretslopp. De koldioxidutsläpp en kvinna orsakar under hela sin livstid elimineras av endast två träd om hon väljer Natracare ekologiska bindor*.

*Natracare är den enda serien för kvinnors intimhygien som låtit göra en miljöanalys av sina produkter.
*Det internationella EPD-systemet ingår i Global Type III Environmental Product Declaration Network

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar