lördag 10 september 2011

Badskumt - ja just det, eller om konsten att gröntvätta en produkt

Var i veckan på Apoteksmässan som gick av stapeln för andra året nu då apoteksmarknaden släppts fri även i Sverige. Eftersom vi handlar med många hudvårdsprodukter så var naturligtvis just de montrarna extra intressanta, och jag hade med många broschyrer att läsa på tågen hem till Sölvesborg.

Det är alltid intressant att se hur andra marknadsför sina varumärken. Nu börjar ju även svenska marknaden bli öppen för naturliga och ekologiska produkter för personlig hygien (vi har drivit detta viktiga ämne i snart 7 år) och alla(= alla) arbetar för att få sina produkter att framstå som, om inte ekologiska, så i alla fall naturliga.

En av de mest intressanta iakttagelserna då jag läser de här broschyrerna är att de flesta berättar vad som INTE finns i deras burkar, men inte ett ljud om vad som faktiskt finns där. Det var bara ett företag, ett varumärke som sedan årtionden är välkända för sina naturliga produkter, som faktiskt inte tryckte på vad de inte har i sina tuber och flaskor.

Fundering 1: Att slå sig för bröstet och berätta att varorna inte är djurtestade är ett argument där man rider på att konsumenter inte har tillräcklig kunskap. Produkter som testats på djur eller har ingredienser som testats på djur är förbjudet att sälja inom EU oavsett var varorna eller ingredienserna kommer ifrån. Alltså är detta ett sätt att försöka påskina att andra inte är särskilt etiska utan fortfarande skulle sälja djurtestat.

Fundering 2: I nästan alla broschyrer jag plockade på mig framkom det mycket tydligt att produkterna är "fria från parabener, SLS, propylenglykol, silikon etc, etc. Varför berättar inte de här tillverkarna vad som ingår istället? Vad är det man försöker mörka?

Det är trist att man skall behöva vara kemist för att kunna göra ett informerat val i butiken, och då är det lätt att falla för alla "inte-innehållsförteckningar".  Personligen skulle jag bli misstänksam om någon försöker pracka på mig något med "inte-argument". Sånt här kallas för gröntvätt, dvs man drar uppmärksamheten från vad jag egentligen får för pengen istället för att berätta vad det är jag betalar för. Ett smart knep för att få dig att köpa något du skulle valt bort om det stått med lika stora rubriker vad du egentligen betalar för.

Själv har jag såklart också trott på en gröntvättad produkt då och då. Man gör ju det. Tänk om det på marmeladburken stått INNEHÅLLER SYNTETISKT SÖTNINGSMEDEL istället för UTAN SOCKER. Inte hade jag köpt den burken då, för man vill ju inte äta kemikalier. Hade du köpt en sån burk eller hade du valt den med äkta socker och bär istället?

Eftersom det inte är så enkelt att förstå en ingrediensförteckning alla gånger är det enklaste sättet att välja sånt som granskats av en oberoende organisation. Det finns flera stycken som inte tummar på sina certifieringskrav utan verkligen står för, och ökar kraven på minsta möjliga påverkan på både människor, djur och miljö allt eftersom forskningen går framåt.

Strängast av dem är Soil Association som alltid kräver minst 70% ekologiskt innehåll, och de icke-ekologiska ingredienserna är hårt reglerade plus att en icke-ekologisk råvara absolut inte får användas om den finns som ekologisk. Man får alltså inte ens dryga ut en ekologisk olja, tex. olivolja, med icke-ekologisk för att få fram en billigare produkt.

Så för din egen skull och för miljön, håll utkik efter en märkning som intygar att produkter är så ren som tillverkaren påstår nästa gång du handlar, såvida du faktiskt inte är kemist vill säga.

Skön söndag önskar jag er alla / Lisbeth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar